אלימות כלכלית נחשבת לתופעה נפוצה שבאה לידי ביטוי בבתי אב שונים ברחבי ישראל. יש מי שחווים אותה במהלך חיי הנישואין, בעוד אחרים עשויים להיתקל בתופעה בעת הגירושין. מדריך זה עולה לאתר, במטרה להעלות את הנושא החשוב למודעות. הישארו אתנו ותכירו בסימני האלימות הכלכלית, דרכי ההתמודדות המומלצות, ההשלכות ועוד.
הקדמה: מהי אלימות כלכלית?
אנו שומעים לא פעם על מקרי אלימות במשפחה, כאשר הנפוצים ביותר מתרחשים בעיקר כלפי נשים. אלה חוות אלימות מסוגים שונים, לדוגמא: אלימות פיזית, מילולית, חברתית וכלכלית. האלימות הכלכלית שלשמה התכנסנו כאן היום, נחשבת להתנהגות מתמשכת שבאה לידי ביטוי בדרך כלל מצד הגבר. הוא שולט באופן כמעט מוחלט (או מוחלט) בכספים המשותפים וברכוש. במקרים מסוימים האישה לא תוכל אפילו לקבל החלטות כלכליות שנוגעות למשק הבית המשותף. תרחיש זה מוביל לכך שבת הזוג תלויה בבן זוגה מבחינה פיננסית. שכן, בן הזוג נטל ממנה את האפשרות להתנהל באופן עצמאי בכל הנוגע לעניין הכלכלי.
איך האלימות מתבטאת בחייו של זוג נשוי?
אלימות כלכלית יכולה לבוא לידי ביטוי בכל מיני דרכים, כאשר הדרך הידועה ביותר היא הטלת סנקציות כספיות. הכוונה למצב שבו בן הזוג מונע את הגישה של בת הזוג למקורות כספיים, לדוגמא: חשבון בנק, צ'קים, כרטיסי אשראי. במצבים שבהם לאישה יש גישה לאמצעים כלכליים, היא עשויה לסבול מפיקוח מחמיר שיצריך מסירת דין וחשבון על כל רכישה שנעשתה. במקרים מסוימים מדובר ברכישות בסיסיות, לדוגמא:
- תרופות לילדים
- מצרכים בסיסיים ועוד
חשוב לצין שמדובר במצב מורכב שעשוי לפגוע לא רק באישה, אלא גם בילדים. אם אתם חווים תרחיש שכזה, כדאי שתדעו שאינכם צריכים לשבת בחיבוק ידיים. שכן, יש מה לעשות במקרי אלימות כלכלית!
איך מתמודדים עם אלימות כלכלית?
ההתמודדות הטובה ביותר מול אלימות כלכלית מצריכה הסתייעות מצד גורמים מקצועיים שיש להם ניסיון בתרחיש שכזה. אנו ממליצים לפנות בראש ובראשונה לעורך דין שבקיא בדיני אלימות. שכן, זה יוכל להוציא בתור התחלה צו הרחקה שיפחית לזמן מוקצב את האינטראקציה עם הגורם המתעלל. לצד זאת, עורך הדין יוכל גם למסור צו לחשיפת זכויות ומידע. מדובר בצו חשוב שיכול לחשוף את ההיקף המלא של הכספים, הרכוש והנכסים ששייכים לבני הזוג. כך ניתן יהיה לבדוק את היקף הזכויות של הנפגעת באלימות הכלכלית ולסייע לה בהתנהלות נכונה בהתאם לזכויותיה שקבועות בחוק.
דרכי הפעולה של עורך דין
עורך דין שבקיא בדיני אלימות כלכלית, יכול לסייע לנפגעים ב – 2 דרכים עיקריות:
- ייעוץ משפטי: סביר להניח שאינכם מכירים בזכויות המגיעות לכם במקרים מסוג זה. עורך הדין יוכל להציג בפניכם את המצב המשפטי, כדי שניתן יהיה להגיע להחלטות בכל הנוגע להתנהלות עם המצב הקיים
- השגת סיוע מקצועי בתחומים שונים: עורך הדין ילווה את הנפגעים לאורך כל הדרך ויבדוק שהם מקבלים את הסיוע הדרוש להם. נסביר שלעיתים יש צורך בסיוע נפשי ו\או כלכלי
אלימות כלכלית במהלך גירושין
נהוג לחלק את האלימות הכלכלית במשפחה ל – 2 סוגים: אלימות כלכלית שמתקיימת כחלק מחיים משותפים של בני הזוג ואלימות שמתרחשת בעת גירושין או פרידה. בתחילת המדריך הצגנו את הסוג הראשון במפורט. זו העת להתמקד בסוג השני שנוגע לזוגות שנמצאים בהליך גירושין שידוע כטעון רגשית. נבקש להדגיש שלא כל מחלוקת כלכלית תוגדר כאלימות כלכלית. יש מקרים מסוימים שייחשבו כאלימות כלכלית:
- חסימה של כרטיס האשראי
- חסימת הגישה לחשבון הבנק
- משיכת כספים מתוכניות חיסכון משותפות
- העברת הרכוש המשותף למקום אחר
- אי העברת תשלומי מזונות בתאריך שננקב על ידי בית המשפט
אמצעים משפטיים להתמודדות עם אלימות כלכלית
בית המשפט יכול להוציא צו למניעת אלימות כלכלית בחלק מהמצבים שהוצגו לעיל. כאשר המטרה שעומדת בפניו היא להורות לגורם האלים להימנע ממעשים אלה. היו מקרים שבהם בית המשפט הורה לגורם הפוגע למסור מידע כלכלי מדויק לבית המשפט או לגורמים אחרים (בנקים וחברות אשראי). ההתערבות של בית המשפט לא מסתיימת כאן, משום שזה יכול להגדיר את הפעולות הללו כעבירה נזיקית, כך שהקורבן יוכל לתבוע פיצויים מבן הזוג האלים, ללא צורך בהוכחת נזק.
ההשלכות החמורות של אלימות כלכלית
אי אפשר להתעלם מההשלכות הפיזיות והנפשיות שעשויות לפגוע בקורבנות. אלה עשויים לסבול ממחסור כלכלי שיוביל לאובדן העצמאות התעסוקתית ולחוסר שליטה בחיים הפרטיים. תרחישים אלה מובילים לא פעם להופעת דיכאון וחרדה שעשויים להרחיק את הקורבן מקרובי משפחתו וחברים, היות והוא חושש לשתף אותם ברחשי ליבו.
סימנים שיעידו על אלימות כלכלית
יש לא מעט קורבנות שלא מודעים לכך שהם מתמודדים עם תרחיש נוראי כמו אלימות כלכלית. בחרנו להקדיש פסקה שלמה לנושא זה, כדי שכל גולש וגולשת, יוכלו לבדוק אם הם לוקחים חלק בסטטיסטיקה זו. לא נלאה בפרטים ונציג את הסימנים שיעידו אם אתם חווים אלימות כלכלית בביתכם:
- אתם נדרשים לפרט אודות הסיבה שלשמה אתם צריכים כסף בכל פעם מחדש
- בן או בת הזוג לא מאפשרים לכם לנהוג ברכב המשפחתי, למרות שהוא לא נמצא בשימוש
- אין באפשרותכם לקבל מידע עדכני אודות חשבון הבנק המשותף, מכיוון שבן או בת הזוג אחראיים על הגישה לאפליקציות והאתרים
- אתם לא יכולים להחזיק בכרטיס אשראי בכלל (בעקבות אי הסכמה של בן או בת הזוג)
לסיכום
אלימות כלכלית היא תופעה נפוצה שמתרחשת בבתי אב שונים ברחבי הארץ. זו עשויה לבוא לידי ביטוי בקרב זוגות נשואים, ידועים בציבור ואף גרושים. מדריך זה ריכז אתה מידע הרלוונטי, כדי שתוכלו להכיר בתופעה וגם להתמודד עמה על הצד הטוב ביותר.