עוסק מורשה הוא עצמאי או בעל שליטה בעסק שמצהיר על מחזור שנתי של יותר מ- 102,292 ש"ח נכון לשנת המס 2022. ההצהרה אינה מחייבת בהכנסות של סכום זה, אך זוהי ההגדרה של עוסק מורשה על מנת לשלם מע"מ. במידה ולא מגיעים למחזור שנתי כזה, לא משלמים מע"מ. למרות זאת, לעוסק מורשה יש יתרונות עליהם יפרט המאמר.
מה היתרונות של עוסק מורשה?
יתרונות עוסק מורשה באים לידי ביטוי כבר ברישום הראשוני במס הכנסה ובפתיחת תיק העוסק. הסיבה לכך היא שרשויות המס צריכות להיערך מראש לעוסק מורשה על מנת שהתשלום יהיה מוסדר וחוקי. במידה ומתחילים כעוסק פטור ובמהלך השנה עוברים את המחזור השנתי, יהיה קשה יותר לעבור לתיק של עוסק מורשה.
יתרון נוסף הוא שעוסק מורשה יכול לקבל החזרי מע"מ על ההוצאות שלו. כלומר, הוא גובה מע"מ מהלקוחות ומקבל מצד שני החזרים על הוצאות שעליהם הוא משלם מע"מ, כמו תשלום לספקים, קניית סחורה וכד'. עוד יתרון הוא התדמית של העסק. הלקוחות באופן טבעי יעריכו יותר עסק המוציא חשבוניות מס יותר מעסק פטור המחויב להוציא רק קבלות.
מה החיסרון של עוסק מורשה?
על אף שהחזרי המע"מ עבור ההוצאות של העוסק המורשה הם יתרון לעומת עוסק פטור, על העוסק המורשה להגיש כל חודש או חודשיים דו"חות מס כדי לעמוד בתקנות המס ובחוקים. לכן, חשוב לבצע את הדיווח בעזרת רואה חשבון מקצועי שינהל את החשבונות של העסק בצורה מיטבית.
בין היתר, ניהול ספרי החשבונות הוא עסק מורכב כי יש לא מעט הכנסות ולא מעט הוצאות שיש לעקוב אחריהן ולתעד אותן. ישנן גם הוצאות מוכרות שעליהן מקבלים החזרי מס שיש לנהל על מנת לא לפספס את הקיזוז של המס.
אילו מקצועות חייבים עוסק מורשה גם שלא מגיעים למחזור שנתי כנדרש?
כאשר מצהירים על המחזור השנתי במס הכנסה פותחים כאמור תיק עוסק או פטור. יחד עם זאת ישנם מקצועות שחייבים להיות רשומים כעוסק מורשה גם אם המחזור השנתי שלהם נמוך מתקרת המס הנדרשת לאותה שנת מס.
מדובר על מקצועות כמו: חוקר פרטי, טכנאי, טכנאי שיניים, אדריכל, הנדסאי, אגרונום, כלכלן, יועץ מס, מנהל חשבונות, מודד, שמאי, מתורגמן, מהנדס, יועץ מדעי, יועץ ניהול, יועץ מס, יועץ ארגון, סוכן ביטוח, רואה חשבון, עורך דין, בעל מעבדה, בעל בית ספר לנהיגה, רופא, פסיכולוג, וטרינר, פיזיותרפיסט, בעל מוסד חינוכי כמו גן ילדים פרטי, בעל מוסד חינוכי להשתלמויות, מתווך וסוחר מקרקעין, סוחר או מתווך רכב ועוד.
כיצד עוסק מורשה מתמודד עם רשויות המס?
לסיכום, עוסק מורשה צריך להחזיק רואה חשבון שינהל את הספרים, יגיש דו"חות למס הכנסה ומע"מ, יגיש בקשות להחזרי מס, יעניק לו ייעוץ בנושא מיסוי ויידע אותו על תקנות חדשות.